Şüphesiz maketin en çok kullanıldığı sektör Mimarlık ve İnşaat sektörüdür. Mimarlık ofisleri, tasarladıkları projenin, nasıl görüneceğini, kent ortamına olan etkisini, yapıldığı bölgeye nasıl uyum sağladığını, arazi koşullarında nasıl planlanacağını görebilmek ve gösterebilmek için maket yaptırır. İnşaat firmaları ise, projesi hazır olan ama inşaatı daha başlamamış veya tamamlanmamış olan yapılarını satışa sunabilmek ve alıcıya anlatabilmek için maket yaptırır.
Fakat günümüzde, mimarlık ve inşaat sektörü dışında, artık birçok sektörde maket kullanılmaktadır. Yurt içi ve yurt dışı fuarlarının artması ile firmalar, ne iş yaparsa yapsın ürünlerini tanıtabilmeleri için maket yaptırmaktadırlar. Örneğin güneş paneli üreticisi bir firma, ürünlerinin maketlerini yaptırarak fuar standlarında sergileyebilmektedir. Yine, makina üreten veya enerji tesisleri kuran firmalar makinalarının/tesislerinin maketini yaptırarak müşterilerine daha iyi anlatabilme imkanı bulmaktadırlar. Sanayi sektöründe, geliştirilen ürünlerin tanıtımı maketler üzerinden yapılmaktadır.
Maketler, müzecilikte de çok yaygın kullanılmaktadır. Tarih müzelerinde, tarihi bir dönemin farklı ölçeklerde canlandırılması , teknoloji müzelerinde, ilk çağlardan bugüne kadar teknolojinin gelişimi , deniz müzelerinde , geçmişten günümüze kadar kullanılan gemiler , maketler ile anlatılmaktadır.
Eğitim sistemimizin , ezberci anlayıştan uzaklaşıp görerek ve dokunarak öğrenmeye yönelmesi ile de okullarımızda, tüm yaş seviyelerinde birçok konu maket üzerinden anlatılmaktadır.
Maket, Hediyelik eşya alanında da kullanılmaktadır. Kişiler, kendileri için duygusal önemi olan Galata kulesi ,İzmir saat kulesi gibi tarihi yapıların maketlerini talep edebilmektedir. Fakat bahsettiğimiz maket, piyasada satılan oransız formlardaki karikatürize edilmiş ürünler değil, yapının bire bir orjinal halinin belli bir oranda küçültülmüş halinin üretimidir.