Maket yapmak için öncelikle , projeye ihtiyacımız vardır. En çok hizmet verilen, Mimarlık Ofisleri ve İnşaat firmaları maket yaptırmak istediğinde, ellerinde detaylı hazırlanmış projeleri olduğu için, öncelikle projeler maket ölçeğine getirilir. Maket parçalarının, birleşim şeması planlanarak çizimleri hazırlanır. Eğer detaylandırılmış hazır bir proje yok ise, örneğin; tarihi bir yapının , fabrikanın içindeki yer alan makinaların veya görsel görüntüsü olan ama projesi olmayan bir ürünün maketi yapılacak ise, önce fotoğrafları çekilir, belli başlı ölçüleri alınır. Sonra maket ölçeğine uygun olarak fotoğraflar üzerinden çizimleri hazırlanır.
Maket yapmayı planladığımız malzemeler ve yapıştırıcılar tedarik edilir.Eskiden kullanılan , karton, mukavva gibi zayıf yapıdaki malzemelerin yerine artık profesyonel maket çalışmalarında, daha dayanıklı pleksiglass malzemeler kullanılmaktadır.
Eskiden el ile kesilerek hazırlanan maket parçaları, artık teknolojinin ilerlemesi ile , lazer kesim makineleri ile çok daha kısa sürede kesilebilmektedir. Çatı, kubbe gibi eğrisel formdaki parçalar ise cnc işleme ve 3d printer işleme makineleri ile kısa sürede çıkartılabilmektedir. Bu sayede enerjimizi, daha doğru yerde ve daha verimli kullanmayı sağlayabiliyoruz.
Maket parçaları kesildikten sonra , montajları yapılır. Eğer bina maketi yapıyor isek montajda işlem sırası ; öncelikle duvarların montajı yapılır ve boyamaya hazır hale getirilir. Duvarlar, projedeki renklerine uygun olarak, kompresörlü boya tabancaları ile boyanır. Bu sayede pürüzsüz bir görüntü elde edilir. Sonrasında, pencere doğramaları ve camları , balkonlar ve korkulukları takılır. Kiremit çatısı var ise, boyanarak takılır.
Makete en önemli canlılığı veren ve görsel çekicilini sağlayan ışıklandırma sistemidir. Binalar ya bütün olarak ya da tüm daireler ayrı-ayrı yakılıp söndürülebilecek şekilde otomasyon sistemi ile ışıklandırılır. Yollara ışıklı aydınlatma direkleri ve ışıklı arabalar yerleştirilir.
Maket işi, sabır isteyen bir iştir. Lazer kesim, cnc işleme, 3d printer makinalarının maket yapımında kullanılması ve ”artık maketleri makineler yapıyor” gibi düşünülmesi aslında doğru bir düşünce değildir. Çünkü, maket yapım aşamalarını planlayan, yönlendiren ve gerçekleştiren yine insan ve insanın el işçiliğidir. Çünkü her proje birbirinden farklıdır ve neyi nasıl yapacağını planlamak ve çözümleri üretmek sadece insanın yapabileceği bir şeydir. Bu sebeple maket yapacak kişinin bu işi severek ve sabırla yapması gerekir. Makineler sadece bu süreci daha doğru ve verimli kullanmamızı sağlamaktadır.